Az Esztergomi Hittudományi Főiskola Könyvtára

2019


EGYHÁZI KÖNYVTÁRAK EGYESÜLÉSE konferencia, 2019. jún.24-26., ESZTERGOM

 

 2019. június 24.és 26. között Esztergomban tartotta éves közgyűlését és konferenciáját az Egyházi Könyvtárak Egyesülése. A rendezvény egyik házigazdája az Esztergomi Hittudományi Főiskola Könyvtára volt.

 

„Örömmel értesültem róla, hogy az Egyházi Könyvtárak Egyesülése fennállásának 25. évfordulóját ünnepelve Esztergomban konferenciát rendez. Bár az egyes gyűjtemények a különböző egyházak sajátjai és működésük is azok küldetéséhez igazodik, számos olyan szakmai ismeret és tapasztalat gyűlt össze ezeknek a könyvtáraknak a körében, amelyek szélesebb körben is nagy értéket jelentenek.

A könyv, különösen a régi könyv ma sem vesztette el értékét és funkcióját. Információhordozóként a könyvekben őrzött művek szövegén és képanyagán túl a használói bejegyzések, de a kötések, a papír és számos más elem vonatkozásában is tanulságosak és egyediek. Hasonló folyamattal állunk szemben napjainkban, mint a XIX. század 2. felében a festészet és a grafika területén. Akkor a fényképezés tette lehetővé, hogy a látványt egyszerűen, gyorsan és pontosan rögzítsék. A régi képek mégsem veszítették el értéküket, viszont a képzőművészet funkciói közül a szimbolikus, az érzelmeket és impressziókat kifejező, vagy épp a dolgok mélyére, a látványon túlra tekintő szerep került előtérbe.          

Egy-egy könyvtár nem csupán könyvek halmaza, hanem hosszú és hányatott történelmet tükröz, mint az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár vagy a Szemináriumi Könyvtár, vagy éppen hordozója egy nagystílű gyűjtői koncepciónak, mint mondjuk a Simor könyvtár vagy a török idők után keletkezett hazai egyházi könyvtáraink jelentős része. Ezek a koncepciók is jellemzik hazánk kulturális életét és irányultságát, de tanúskodnak hajdani gazdasági lehetőségekről is.

Szívből kívánom, hogy a mostani konferencia is segítséget nyújtson azoknak, akik nagy szakértelemmel és szeretettel gondozzák ezt az értékes örökséget mindnyájunk javára!

Őszinte tisztelettel:

Erdő Péter”   

 

 

2019